PIJN BESTRIJDEN MET LASER-ACUPUNCTUUR



migraine
menstruatie
reuma
artrose
fibromyalgie
tenniselleboog

Pijn is de meest voorkomende klacht waarmee mensen naar een acupuncturist toegaan. Ongeveer 80% van de patiënten van deze praktijk zijn pijnpatiënten.
Soms hebben mensen ernstige pijnklachten zonder dat daar een duidelijke (westerse) oorzaak voor te vinden is.
In dat geval komen ze vaak bij de alternatieve geneeswijzen terecht aangezien de huisarts geen passende oplossing heeft.
Acupunctuur kan over het algemeen de meeste pijnklachten verlichten, hetgeen pijndemping wordt genoemd. In veel gevallen is het echter ook mogelijk om de oorzaak van de pijn op te sporen en weg te nemen; dit valt onder de pijnbestrijding. Zie ook de persberichten. Veel mensen hebben een weerstand tegen naalden, vandaar dat in deze praktijk ook met laseracupunctuur wordt gewerkt. Dit is een naaldloze en pijnloze vorm van acupunctuur, waarbij de punten bestraald worden met laserlicht. Een prettig bijkomend effect van het behandelen met laser, is dat de laser ontspannend inwerkt op spierweefsels en het een ontstekingsremmende werking heeft. Dit komt goed van pas bij gewrichtsontstekingen (rheuma/jicht e.d.).

HOE KAN HET NU DAT DE REGULIERE DOKTER VOOR SOMMIGE PIJNKLACHTEN GEEN OORZAAK KAN VINDEN EN EEN ACUPUNCTURIST WEL?


Dit komt omdat beiden volgens een andere geneeswijze werken en daardoor op een andere manier hun diagnose stellen.
De westerse arts zal zoeken naar een bacterie, virus of andere zichtbare afwijking in het lichaam.
De acupuncturist werkt echter volgens principes die ontwikkeld werden al ver voor onze jaartelling begon. Deze principes zijn in de loop van de tijd verder uitgewerkt tot de volledige Chinese medische wetenschap.
In tegenstelling tot de westerse dokter zoekt de acupuncturist niet naar een bacterie, virus of een andere zichtbare afwijking in het lichaam. Hij kijkt naar alle symptomen die zich bij u voordoen en stelt daarna een behandelingsplan op.
Dit houdt in dat hij verstoorde lichaamsfuncties kan verhelpen door het stimuleren van bepaalde acupunctuurpunten. Deze punten liggen op denkbeeldige banen in uw lichaam.
Iedere baan staat in relatie tot een bepaald orgaan en de bijbehorende orgaanfuncties.
Via deze banen kan een acupuncturist dus verstoringen in organen of orgaanfuncties beïnvloeden.

WAT GEBEURT ER PRECIES BIJ HET STIMULEREN VAN DE ACUPUNCTUURPUNTEN MET LASER-LICHT?


Zoals al gezegd, kun je door het stimuleren van bepaalde acupunctuurpunten de oorzaak van de pijnklacht beïnvloeden, waardoor het pijnsignaal niet meer nodig is en verdwijnt. Daarnaast werkt de laser ontspannend op de spieren in en beschikt ook over een ontstekingsremmend effect.
Zeer belangrijk is echter dat enkele acupunctuurpunten uw centraal zenuwstelsel prikkelen waardoor er meerdere stoffen vrijgemaakt kunnen worden. Denk hierbij aan onder meer endorfine, serotonine en antiprostaglandinen.

Endorfine:

Deze stof, endorfine genoemd, is een pijnstillende stof die Uw lichaam zelf kan aanmaken en die de prikkeloverdracht remt. Dit wil zeggen dat deze stof een barrière vormt en ervoor zorgt dat de pijnprikkel uw hersenen niet meer kan bereiken.

Gevolg: u voelt geen pijn meer. Dit pijnstillende effect van de acupunctuur is zeer bekend, In China worden er zelfs operaties uitgevoerd met enkel acupunctuur als verdoving. Maar ook hier in het Westen is dit effect het bekendst, en zelfs bewezen door wetenschappelijk onderzoek aan medische universiteiten.

Serotonine:

Is de bekende stof van de chocolade die ervoor zorgt dat iemand zich vrolijker voelt.

Anti-prostaglandinen:

werken ontstekingsremmend.

HOE GAAT DE BEHANDELING IN ZIJN WERK?


Het eerste consult wordt de "intake" genoemd. Tijdens dit consult ligt de nadruk op de anamnese, het inventariseren van uw klachten, en zal er een kleine standaard behandeling plaatsvinden.
Deze behandeling is een standaardformule om pijn, van welke oorzaak dan ook, te verlichten.
Tijdens het tweede consult krijgt u de behandeling die is aangepast aan uw individuele situatie. Vaak is er na 6 behandelingen al een zeer bevredigend resultaat bereikt. Het is in ieder geval de gewoonte om na 6 consulten te evalueren hoe het gegaan is. Is er genoeg resultaat, dan wordt de therapie gestopt. Is er nog te weinig resultaat, maar is er wel een goede vooruitgang te zien, dan gaan we na gezamenlijk overleg verder met de therapie. Is er weinig vooruitgang geboekt, dan wordt de therapie gestopt.
Op deze manier blijft het kostenplaatje voor u overzichtelijk, evenals de behandeltermijn.